Simon Kranenburg
“Bomen in Van Ewijcksluis: het leuke aan dit project is dat er totaal geen papierwerk aan te pas is gekomen.”

Eén boom voor elk kind dat woont aan de Amsteldijk in Van Ewijcksluis: om zelf voor te zorgen én wie weet om er straks de vruchten van te plukken. Samen met de gemeente plantten de inwoners naar aanleiding van een eigen plan maar liefst zestien fruitbomen. Aan het woord is initiatiefnemer Simon Kranenburg.“Op de plek van de verwijderde populieren zouden eigenlijk Japanse parkbomen te komen staan. Dat vond ik persoonlijk niet zo’n goed idee, onder andere omdat deze bomen niet goed tegen wind en zilte lucht kunnen. En dat terwijl we een paarhonderd meter van zee af zitten en windstilheid komt hier bijna niet voor. Dat zou zonde van de bomen zijn. Ik liep al een poosje rond met een alternatief plan waarbij we meteen de hele straat zouden betrekken. Door de gemeente, met name door Marco de Vries en Donja Wagenaar, en Dorpsvereniging Van Ewijcksluis werd hier enthousiast op gereageerd, net als door onze buren. Ik ben langs alle buren geweest om persoonlijk te vragen wat ze van het plan vonden. Daarbij vroeg ik meteen of ze wellicht ook een eigen bijdrage wilden leveren. Dat wilden ze, zonder uitzondering, allemaal. Ik heb diverse deskundigen gevraagd welke boomsoorten geschikt zouden zijn voor deze plek. Deze zijn met zorg ingekocht door de gemeente. Zelfs de leverancier was enthousiast over deze bijzondere bestelling. De eigen bijdrage van de buurt is gebruikt voor materialen en ook voor benodigdheden voor een feestelijke opening en andere kleine boodschappen. Zowel de gemeente als wijzelf -dat wil zeggen, alle buurtbewoners- hebben dus tijd en geld geïnvesteerd.”

Feestelijke dag


“Op een feestelijke zaterdagochtend hebben we gezamenlijk de bomen geplant. Iedereen was er, ook drie medewerkers van de gemeente. Wethouder Westerkamp heeft het plantsoen speciaal voor de gelegenheid heropend. We hebben een plaquette laten maken met wat informatie en de namen van de kinderen, die stuk voor stuk hard gewerkt hebben. Ze zijn allemaal begaan met hun eigen boom. Het grotere onderhoud wordt gedaan door vereniging Groei & Bloei. Daarnaast kijken we zelf regelmatig of alles er netjes bij staat. De gemeente heeft er verder geen werk aan. Zo nu en dan komen ze even kijken hoe de zaken ervoor staan. Niet alleen wat betreft de bomen, maar ook over het groen in Van Ewijcksluis in het algemeen. De lijnen zijn kort en we hebben goed contact. Het is voor beide partijen prettig een persoonlijk aanspreekpunt te hebben.”

Geen papierwerk nodig


“Het leuke aan dit project is dat er totaal geen papierwerk aan te pas is gekomen. De gemeente stond open voor ons idee en samen hebben we gekeken wat er zoal mogelijk was. Dat pakte goed uit. Natuurlijk hebben we er zelf wel werk van gehad, maar als je dan het mooie resultaat ziet dan is dat alleen maar heel erg leuk. Stiekem denk ik alweer na over een volgend plan: een paar kruidentuintjes in het plantsoen. Kunnen jong en oud weer van leren en genieten.”