Wim Mostert
“Het is natuurlijk prachtig als honden even flink kunnen rennen zonder dat ze beperkt worden door de riem. Dit lijkt eigenlijk geen kwaad te kunnen, maar er zijn toch risico’s.”Veel mensen vinden het heerlijk om een flink stuk met hun hond te wandelen door het buitengebied van onze gemeente - en dat is het natuurlijk ook. Vaak ziet men dit als een mooie manier om de hond een poosje los te laten lopen. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Wim Mostert is voorzitter van LTO Hollands Kroon. Hij vertelt waarom het belangrijk is om ook in het buitengebied bewust te zijn van wat er zoal kan gebeuren als een hond losloopt.

Schapen in nood


Wim: “Het is natuurlijk prachtig als honden even flink kunnen rennen of lekker kunnen snuffelen zonder dat ze beperkt worden door de riem. Dit lijkt eigenlijk geen kwaad te kunnen en meestal is dat gelukkig ook zo. Maar er zijn toch diverse risico’s waar veel mensen geen weet van hebben. Redelijk bekend is wel het contact met schapen. Vaak reageren schapen op een hond door hiervan weg te lopen. De hond is hier zeer alert op en ziet dit soms als een spelletje. Als de schapen in paniek raken, kunnen ze bijvoorbeeld in de sloot terecht komen. In het ergste geval raakt een schaap door toedoen van een hond gewond. En hoewel mensen geneigd zijn te denken dat hun hond scherp onder appel staat, blijkt in de praktijk dat dit soort situaties altijd verrassen.”

Sporen en melkkoeien


“Weinig mensen weten dat hondenpoep veel kwaad kan doen bij melkkoeien. Er zitten allerlei stoffen in die bij zwangere koeien leiden tot miskramen. Bovendien houdt de melkkoe deze sporen bij zich, dus eventuele nakomelingen die het wel redden, blijven ook hiermee besmet. In het ergste geval kunnen deze koeien niet meer als melkkoe dienen. Ook als er op het moment van de hond uitlaten geen koe te zien is, betekent dit niet dat de hond vrij spel heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan koeien die gras gevoerd krijgen in de stal. Het kan zomaar zijn dat de veehouder bij het grasmaaien hondenpoep meeneemt.”

Onrust voor weidevogels


“Een derde factor is de rustperiode voor weidevogels. Veel agrariërs in deze omgeving doen aan vrijwillig natuurbeheer. Vaak hoort hier een rustperiode bij van een paar weken of langer. In deze rustperiode krijgen weidevogels de kans om zich in alle rust te nestelen. De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat een rondrazende hond daar geen goed aan doet. Of neem het moment dat de pulletjes vliegklaar zijn en worden overdonderd door een hond. Dat lijkt een kleinigheidje, maar het is van grote invloed op de ontwikkeling en het behoud van de natuur.”

Bewustwording


“Het laatste dat we doen is mensen regels voorschrijven. Liever vertellen we hen meer over het nut en de waarde van het buitengebied. Honden zijn net als alle andere dieren soms onvoorspelbaar en voor veel mensen komen ongewenste situaties zoals wegrennen of plotseling achter een haas aan jagen compleet onverwacht. Het zou het mooiste zijn als hondenbezitters met hun hond gebruik maken van de bestaande paden en bijvoorbeeld een extra lange lijn gebruiken. Op die manier genieten we allemaal van het moois dat de natuur te bieden heeft.”